11. august 2024

NAUSTGUIDING 18. AUGUST 2024 klokka 11.00.

 Naustguiding. 

Her kommer endelig et arrangement som Kvæfjord historielag har jobbet med i flere år, vi har bokstavelig talt hatt motbør, men endelig blir det noe av. Kvæfjord historielag og Fortidsminneforeningen Harstad og omegn lokallag inviterer til naustguiding i Kvæfjord søndag 18.august kl. 11 med Lars Børge H. Myklevold fra Fortidsminneforeningen som vår guide.

Naustet er den bygningen som i størst grad har definert vår tilknytning til havet. Hver eneste gård hadde tidligere minst ett naust. Alle måtte ha båt og båten måtte ha naust. I dag ligger båten ikke lengre i naustet, men i småbåthavna. Naustene forfaller og forsvinner i økende tempo fra vår bygningshistorie. 

Hvor mange naust er igjen i Kvæfjord, hvor raskt forsvinner de?  Hva kan gamle naust, båter og redskap fortelle om eldre maritim kunnskap, og er det noe igjen av denne kunnskapen?  Er det mulig å gi nytt liv til naustene og bevare dem for ettertida?

Vi skal besøke noen naust i Kvæfjord og se litt på byggeskikk og bruken av naustet. Og så kan vi reflektere litt over disse spørsmålene.

Vi starter kl. 11 hos Mari Wikeland og Knut Erik Høiby i det restaurerte steinnaustet på Vikeland. 

Lars Børge H. Myklevold fra Fortidsminneforeningen vil bidra med kunnskap og refleksjoner omkring byggeskikk og bruk. Det blir bl.a. også kaffe på Wikelandsbrygga (Borkenes ved småbåthavna). Siste stopp blir på Dalsnes, rett forbi Trastad, der vi ser på et mer moderne naust. Vi håper flere kan benytte samkjøring, så vi slipper så mange biler å parkere.

Transport og parkering:

Samkjøring er viktig, det er begrenset med parkering. Ta kontakt med en kjenning, legg ut behov for skyss på facebook, eller ta kontakt på e-post kvhist@gmail.com. 

Steinnaustet på Vikeland. Mari Wikeland og Knut Erik Høiby, har adressen Vikeveien 117. Det er parkering ved hovedveien. Begrenset plass. For den som har vondt for å gå er det mulig å kjøre ned til gården og parkere. 

Wikelandsbrygga er på Borkenes ved småbåthavna. Her er det greit med parkering og atkomst. I tillegg til naustguiding blir det kaffe og enkel servering.

Nyere naust. Siste stopp på runden er på Dalsnes hos Kristin og Arne Håkonseth, Bremnesveien 13, Borkenes. Her vil det være mulig å parkere ved INKO avdeling Borkenes, Trastad gård 1.


Hilsen styret.