4. september 2022

Flott historisk vandring på den gamle veien fra Straumen til Salen

Lørdag 3. september arrangerte Kvæfjord historielag sammen med Lokalhistorisk forening i Harstad en spennende kulturhistorisk vandring fra Straumen til Salen. Omkring 30 historisk interesserte samlet seg i Straumen. Før vi startet opp bakkene fikk vi høre litt om gården Straumen fra lokalkjente. 

Den gamle veien ble brukt mellom gårdene helt til bilveien ble bygd på 1930-tallet. Vi fulgte guiden Håvard Salen forbi de gamle tuftene i Straumen, opp mot Hesthågen. Veien er stort sett bra ryddet og i overraskende god stand. Det er gjort en stor innsats med veien, og den restaurerte steinbrua er imponerende.

Men veien var bare en del av den kulturhistoriske reisen. Salen er en gård med gammel samisk bosetting, og det er mange fornminner her. Det var mange interessante samtaler mellom Håvars Salen og Lars Børge Hansen Myklevold, som er Seniorrådgiver for bygningsvern, skjøtsel og kulturlandskap, Sametinget. Vi fikk også klargjort at det heter under Salen, eller som gamle folk sa, punj Salen (oppunder). Gården har navnet sitt etter Salfjellet, og på eller i Salen hør ikke hjemme her. 

Da vi kom fram til Salen gård fikk vandrerne kaffe og skillingsboller, og Gerd Salen fortalte om eierne og gårdbrukerne under Salen. Veiviserne fikk overrakt blomster far histoielaget for innsatsen. De ivrigste deltakerne ble med på en tur til gjære for å se på naust og båter, både gamle og nye, og til en runde på gamle tufter lenger vest, nær Kveøybrua. En interessant tur i veldig fint vær. 

        Håvard Haraldsønn Salen                                            Den restaurerte steinbrua
            Flott steinarbeid                                                    Gerd Salen forteller om gården Salen
Lars Børge Hansen Myklevold og Håvard Salen. Mari Wikeland delte ut blomster til guidene fra Historielaget. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne ein kommentar under fullt namn som vi vil vurdere for publisering.