25. november 2022

HYGGELIG ÅRBOKSLIPP 2022 PÅ NYE BORKENES SKOLE

 

Av praktiske årsaker var årets presentasjon av årbok og kalender noen dager seinere enn det som har vært vanlig. Selv om det samtidig var en populær konsert på Fram møtte litt over tjue spente medlemmer opp til presentasjonen av Årbok for Kvæfjord, årgang nr 36 - 2022, og Historisk kalender 2023. Det var også lett historisk sus over at møtet var i Kultursalen på nybygget til Borkenes skole. Et flott lokale med amfi og gode tekniske løsninger for lyd og lys. 
Like før presentasjonen begynnerEtter velkomsten presenterte Magne kalenderen for 2023. Temaet her er kontrasten mellom gammelt og nytt. Kalenderen viser bilder fra 1930-tallet med bygninger som var gamle allerede da, og hvordan de er i dag. Noen er restaurert, noen er gjenbrukt i andre bygninger. På samme måte blir flyfoto fra 1960-tallet satt i kontrast til de hvordan området er i dag. Forsida viser Borkenes sentrum (1967) med røyk fra pipene på sildoljefabrikken, rådhuset under bygging, og et mindre bebygd område enn det vi ser i dag.

Så presenterte Arne Johan og Magne årboka for 2022 som spenner over mange tema. Redaktørene sa at grensa for hva som er av historisk interesse setter de på omkring 50 år før dagens dato, slik at det skjedde i 1972 begynner å bli historisk. Mye stoff er lokalt, f.eks. fortsettelsen av Minner fra mitt barndoms Borkenes av Marie Markussen, nå er det del 2. Mye muntert, mye interessant og mange bilder.

Arne Johan presenterer årboka
Magne presenterer årboka


 
Vi kan nevne en artikkel om Gården Vebostad og husmannsplassene Merke, og en artikkel om Utvandring fra Kvæfjord til Nord-Amerika fra 1863 til 1930. Hvor dro de? Dette får vi svar på med kart og mange interessante bilder. En av utvandrerne var Oluf Johan Radman Larsen - Dynamitt Ole, en fargerik person som har fått en egen artikkel. Det er artikler om rettsoppgjør etter en feide på Husby, det om bygningstyper på gården Salen. Vi kommer innom notfiske etter sild, Kobberkisfeltene på Rå og Berg, og mye mer. Av det faste stoffet kan vi nevne Om klær og folk i Kvæfjord 14, Tingene forteller med elever fra Borkenes skole, og Året som gikk.


Stolte redaktører
Kaffe og studier av årboka
Etter presentasjonen år årbok og kalender flyttet vi over til kantina, der det var salg av årbok og kalender, og servering av kaffe, te og eplekake, 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne ein kommentar under fullt namn som vi vil vurdere for publisering.