27. november 2021

Historisk vandring på Forøyseter - 14. august 2021

 

Turen som var planlagt 3. juli 2021 ble av praktiske grunner flyttet til august, etter ferien. Lørdag 14. august 2021 gjorde historielaget en utflukt til Forøyseter, etter invitasjon fra vår vertinne Sissel Kobro. Sissel Kobro har aner fra Forøyseter, er vokst opp i Harstad, og bosatt i Stavanger, men somrene blir tilbragt på Forøyseter. Historielaget har vært i området to ganger tidligere, både på Forøya og Forøyseter.

Utsikt over Gullesfjorden med ForøyaTuren startet ved beredskapsfergeleiet. Det var møtt fram femten tilreisende inkludert et par interesserte fra Harstad Historielag, og vi ble møtt av seks lokale deltakere inkludert vertskapet. Like ved siden av fergeleiet ligger en antatt groplokalitet, som på grunn av årstida var overgrodd av vegetasjon. Vandringen fortsatte til andre siden av fylkesvegen, der vi fikk se og gå på den gamle ferdselsvegen mellom brukene på gården. En godt oppbygd og steinsatt veg med en velbygd bru over elva. 
Turen gikk så til det delvis restaurerte stornaustet bygd i grindkonstruksjon, med vegger i skjelter (stående panel). I naustet gikk vi se på de gamle trebåtene, en tre og en halvroms båt og en toroms spisse, og vi fikk se gammelt fiskebruk og redskaper.
Så kom vi til det restaurerte huset, som ble flyttet fra Forøya da de fastboende flyttet fra øya til Forøyseter. De frammøtte fikk en inspirerende fortelling om historiene til huset og arbeidet med restaureringen.  Huset er blitt rensket innvendig og utvendig, og er restaurert med sans for gammel stil. Listverk, vindusomramming med mer er spesiallaget etter modell av de gamle listene. Vi fikk også flott bevertning med hjemmebakte kaffe, te og kaker.

Det har tidligere vært en artikkel om gården Forøy i Årbok for Kvæfjord, årgang 17, 2003.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv gjerne ein kommentar under fullt namn som vi vil vurdere for publisering.